Torsdager i svart

Kampanjen TORSDAGER I SVART går hver eneste torsdag, året gjennom. Den 5. desember kl.11.00 – 11.30 ønsker vi å ha en større markering av TORSDAGER I SVART ved tigeren på Jernbanetorget. Markeringen vil også fortsette i kantina på Kirkens Hus kl. 11.30 – 12.30.

Den norske kirke har allerede meldt at de stiller med flere av biskopene og kirkerådslederen. Helt konkret stiller vi i svarte klær, og hver av dere får en plakat som vi har trykket opp. Vi vil også dele ut #torsdagerisvart buttons.

Torsdager i svart er en kampanje som uttrykker protest mot vold og overgrep og solidaritet med ofrene. Den stammer fra Argentina under diktaturet da mødre og bestemødre samlet seg foran diktatorpalasset hver torsdag, kledd i svart, stille, men «visuelt øredøvende til stede». De ville få myndighetene i tale, få vite hvor det var blitt av deres forsvunne familiemedlemmer. Senere er kampanjen båret fram blant annet i Sør-Afrika under apartheidregimet og i Bosnia av kvinner som viste solidaritet med ofrene for vold og overgrep. Kirkenes Verdensråd begynte å markere #torsdagerisvart med fokus på manglende respekt for menneskerettighetene på 1980-tallet. Hovedbudskapet er at vi er lei av å høre om vold, undertrykking, drap, voldtekter og trakassering. Vi ønsker at alle skal kunne bevege seg fritt uten å være redd for å bli banket opp, slått, voldtatt, trakassert eller diskriminert på bakgrunn av rase, legning eller kjønn. Vi oppfordrer hverandre til å bære svart på torsdager. Det er et symbol på styrke og mot til å si fra, representerer solidaritet med ofrene og krever en verden uten vold.Categories: Uncategorized