Inntrykk fra prosjektbesøk til Gaza 12.-20. november

Av Tonje Smidt Hundevadt (styremedlem i Kvekerhjelp)

Tonje Smidt Hundevadt (t.v.) og Kristine Hofseth Hovland ved muren i Betlehem

Jeg dro sammen med Kristine til Gaza på vegne av Kvekerhjelp. Kvekerhjelp støtter PECEP (Palestinian Early Childhood Education Program) som driver 13 barnehager i Gaza. Dette er min andre tur til Gaza. Jeg var der sist desember 2014, etter bombingen sommeren 2014. Sist tur var det så mange sterke inntrykk av krigens spor, og det ble det jeg satt igjen med. Denne turen har jeg fått sett flere sider av Gaza. Under reisen har vi også hatt mange møter med partnere i Gaza.

LES OGSÅ TONJES BLOGGINLEGG: «HVORDAN JOBBE MED TRAUMATISERTE BARN?»

Mandag 13.November- Betlehem og Hebron

Før vi dro til Gaza, var vi på dagstur til Hebron og Betlehem. Dette var en guidet tur gjennom Green Olive Tours, og vi dro sammen med en gruppe på 15 stykker.

Første stopp på turen var Banksy-museet like ved muren i Betlehem. Her var det mange interessante graffitier og jeg tok mange bilder.

Grafitti på muren ved Betlehem.

Graffitien viser palestinernes motstand grafisk. Samtidig som jeg synes det var interessant å se muren med graffitien fikk det meg til å tenke. Forstår folk hva muren er ved å dra hit som turist? Skjønner de at muren skiller familier fra hverandre og hindrer folk i å få jobbe? Det er ikke et kunstverk med graffiti, det er et stort fengsel. Graffitien er uttrykket for det palestinske folkets kamp mot okkupasjonen.

Neste stopp var fødselskirken i Betlehem. Her gikk vi i kø, og det var en ganske slitsom turistopplevelse. Kirken var vakker, men å se den så full gjør at en mister noe av opplevelsen.

Neste stopp var Hebron på Vestbredden. Hebron er en by preget av militarisme hvor bosettere har okkupert deler av sentrum, områder hvor palestinere bodde før. Først spiste vi lunsj med en palestinsk familie. En av de få som var igjen i dette området av byen, tett på de israelske bosetningene.

Deretter gikk vi for å se synagogen ved patriarkenes hule. Vi måtte ga opp til synagogen uten vår guide, fordi han er palestiner og muslim og får derfor ikke komme inn.

Gatebilde, gamlebyen i Hebron.

Det var en uhyggelig opplevelse å gå inn i et gudsrom hvor en væpnet soldat med maskingevær går rundt i rommet. To i gruppen vår kom fra Marokko og var muslimer, og fikk ikke komme inn. Det var kontrollposter ved inngangen til selve synagogen og ved inngangen til synagogens området.

Vi så også Ibrahim-moskeen. Her kunne alle som ikke var jøder komme inn. Det var vakter utenfor moskeen, men ikke inni. Det var en veldig vakker moské med flotte orientalske mønstre. Vi fikk høre den forferdelige historien om massakren her i 1994 hvor 29 muslimer ble drept. Under ramadan kom Baruch Goldstein inn og skjøt muslimene når de hadde ryggen til og ba.

Vi gikk i Shuhada-gaten, som tidligere var en travel handlegate. Nå var den helt øde fordi bosettere har okkupert husene, og alle boder er stengt. Langs hele gaten hang det israelske flagg og balkonger var rammet inn med gitter. Det var ingen mennesker i gaten, bare mange israelske kontrollposter bemannet av israelske soldater. Du kunne føle på at du ikke var velkommen. Vi så også deler av gamlebyen, her er det mange bosettere som bor ovenfor gatene. Det har skjedd at bosetter kaster søppel ned i gamlebyen til palestinerne.

Å oppleve Hebron er en ubehagelig opplevelse. Du føler militarismen og de aggressive bosetternes nærvær. Det er også noe som er viktig å føle på.  Det kan få deg til å tenke på hvordan palestinere som er i reel fare og føler dette på kroppen hver dag kan ha det. Jeg er jo trygg, dette er bare noen timer for meg. For palestineren er dette hverdagen.

Tirsdag 14.November – Gaza

Yasser abu Jamei, leder for Gaza Community Mental Health Programme.

På tirsdag dro vi til Gaza. Vi kom oss fint gjennom Erez, selv om det også er et ganske ubehagelig sted. Som vestlige blir vi bedre behandlet enn palestinere.

Vi hadde først møte med Gaza Community Mental Health Programme. De jobber med psykisk helse og traumatiserte barn. Kvekerhjelp støtter et samarbeid mellom dem og PECEP, med oppfølging av barn, foreldre og lærere i PECEPs barnehager.  De fortalte om hvordan de jobbet med å hjelpe traumatiserte barn og deres foreldre. Yasser Abu Jamei som er direktør for GCMHP sa blant annet:

”Almost all children in Gaza are exposed to trauma. It shows in different ways: troubles sleeping, troubles concentrating, bed-wetting, aggression, quietness.»

Samlingsstund i Al Bureij barnehage. Temaet for formiddagen er tallet 7.

”We intervene as early as possible. We involve the people around them. Helping a child is helping a whole family. If a father learns how to be a better father to his 5-year-old, he will also be a better father to her older brother and younger sister.”

Hver barnehage har et eget rom hvor de jobber med terapi gjennom lek. Gaza Community Mental Health Programme driver også små dramagrupper for større barn, hvor barna får jobbe med drama og uttrykke sine opplevelser gjennom drama. De ser at behovet for psykologisk hjelp er stort på Gaza, og de ønsker at de kan nå ut til flere.

Onsdag 15.november- Gaza

Utsikt over deler av Gaza by – «sementørkenen» som strekker seg fra havet og nesten til grensen med Israel.

Den gamle moskeen i Gaza by.

På onsdag så vi litt av livet på Gaza. Denne dagen var det ”independence day”, en offentlig fridag. Denne dagen er inspirert av erklæringen om selvstendighet som poeten Mahmoud Darwish skrev. Arafat kunngjorde erklæringen 15.november 1988.

Mange familier var ute og slappet av og tok livet med ro. Vi så mange som fisket ved stranden, barn som lekte og familier som var ute og gikk. I gamlebyen i Gaza var det fullt av boder og folk som var ute og handlet.

Vi fikk se den britiske kirkegården, som er av de få stedene i Gaza som ble beskyttet under bombingen på grunn av Englands beskyttelse.

Denne kirkegården blir brukt av mange familier som park. Den er grønn og fin og en av de få rolige, velholdte offentlige stedene i Gaza.

Gaza havn. Fiskebåtene drar ut ved solnedgang.

Vi så også moskeen i Gamlebyen, det var en vakker gammel bygning. Bygget er mer enn 1500 år gammelt. Her spilte noen gutter fotball på plassen foran moskeen.

Torsdag 16.november – Gaza

På torsdag dro jeg på besøk til to av førskolene. Al-Bureij A barnehage og Khan Younis barnehage. Begge barnehagene jeg så var godt

utstyrt med leker og andre materialer. Det var tilgang på vann og skygge for barna når de lekte ute. Lærerne hadde også laget mye av undervisningsmaterialet selv, og mye var laget av resirkulerte materialer.

Kreativ time i Al Bureij barnehage. Tema for formiddagen er tallet 7. Her limer barna sju epler på treet sitt.

Barn i Khan Younis barnehage ønsker velkommen.

Jeg fikk se en lærer fortelle barna en historie med skyggeteater, det var spennende å se. Barna satt stille med store øyne å hørte på. I en time hadde læreren med en levende høne fordi de hadde om fugler. Barna fikk klappe hønene og høre på hvilken lyd den lagde. Etterpå tegnet de høner. Det var tydelig at lærerne brukte mye konkreter i undervisningen, og at barna fikk være aktive og sanse og lære gjennom deltagelse. Ikke bare ved å sitte stille og rekke opp hånden.

I hver klasserom var det flere stasjoner som barna rullerte mellom. På denne måten fikk barna gjøre ulike aktiviteter i løpet av timen. I et klasserom var det en lesekrok, et bord med formingsaktiviteter og en lekekrok. Barna rullerte på å få lese, leke og jobbe med forming.

Barna i Khan Younis barnehage holder på å lære om fugler. Her får de nærkontakt med en levende høne.

Jeg fikk et lite innblikk i førskolehverdagen. Det er en veldig ulik kontekst og læringskultur fra en norsk barnehage og skole, men jeg så mye bra pedagogikk og gode lærere.

Søndag 17.November – Jerusalem

Vi dro fra Gaza på morgenen og dro til Jerusalem. Her hadde vi en dag fri. Vi gikk i gamlebyen og så i butikker. Vi så i noen kirker og fikk sett oss omkring i Jerusalem.

Jeg måtte stå opp midt på natten for å rekke flyet kl.08. Det ble en lang slitsom reise hjem. Men det var vært en lærerik og spennende tur. Jeg sitter igjen med mange inntrykk fra turen.

LES OGSÅ TONJES BLOGGINNLEGG: «HVORDAN JOBBE MED TRAUMATISERTE BARN?»Categories: Fredsarbeid, Kvekerhjelp, Palestina, Uncategorized