Appell om støtte til kvekernes arbeid med ny klimaavtale

Kjære alle sammen!

Vi har fått en appell fra kvekerkontoret ved FN i Genève om støtte til klimaarbeidet som de driver. Penny Heymans har også skrevet om det i julenummeret av Kvekeren.

Våre representanter i QUNO har gjort en betydelig innsats i Lima for å få en avtale i havn, og planlegger å fortsette arbeidet med uforminsket styrke i løpet av året som kommer. Dette koster penger, og de har bedt årsmøtet om støtte. I går møtte jeg en av delegatene fra Mellomkirkelig Råd som hadde vært i Lima, og kom hjem full av entusiasme for det arbeidet kvekerne hadde gjort, og med hilsener til norske Venner – som herved overbringes.

Årsmøtet hadde ikke satt av penger til slike appeller på budsjettet, og vi går heller ikke med noe overskudd i år. Vi har med nød og neppe klart å betjene våre forpliktelser. Derfor går vi ut til medlemmer og kvekervenner for å gi dere anledning til å støtte QUNOs klimaarbeid direkte.

Dere kan sende pengene via årsmøtekassen, 9001.05.77089, tydelig merket KLIMAgave.
Hvis dere sender pengene før jul, tar jeg det med på oversikten over skattefrie gaver i 2014.

Hilsen Marit
_______

Dear Clerk and Members of Norway Yearly Meeting,

This letter is to inform you about the latest developments in our work on climate change, which we understand is an issue of concern to many of your members. At the same time we would like to ask, at a time when funds may remain at year end, or when your plans are being made for 2015, whether your Meeting could consider special support to this work by QUNO on behalf of Quakers.

At the time of writing, two of our staff members are in Peru at the Lima Climate Change Conference continuing our work on quiet diplomacy to help build communication and understanding within the UN climate change negotiations. These efforts are supported by information we provide to negotiators, UN staff, NGOs and Quakers worldwide. These include briefing papers about resolving difficult negotiation issues and now, with the help of Quakers from many countries, Call to Conscience, which we have attached here as a digital copy and are also sending by post for your Meeting.

In order to be clearly seen as even handed, trustworthy partners in these negotiations, we pay staff salaries for this particular work and the cost of off-the-record dinners using only funds provided by Quaker Meetings. The support of your Meeting is thus crucial to Quakers playing our part in the preparation for the vital climate change conference in Paris in December 2015. Our governing Committee considered this work of such importance that in May 2013 it asked us to give it priority in our planning. The contribution of your Meeting can make a real, direct difference in taking forward this discernment.

Whether or not you are able to provide financial support for this work, we do ask you continue holding in the Light this and other work of QUNO.

In Friendship,

Jonathan Woolley
Director
Quaker United Nations Office, GenevaCategories: Uncategorized